Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Historie

Před rokem 1921 byla v našem městě knihovna spolku ,,Živnostenská beseda“. Když vznikla obecní knihovna, stal se jejím prvním knihovníkem Jan Zatloukal. Knihovna byla nejdříve na starém obecním úřadě, později v sokolovně. Jan Zatloukal vedl knihovnu až do roku 1941, kdy byl zatčen gestapem a v Osvětimi umučen. Po něm převzal knihovnu učitel Alois Polášek, který však byl též zatčen. V té době byla již z knihovny vyřazena spousta knih a nakonec se vůbec zakázalo půjčovat.

Po osvobození vedl knihovnu učitel Štěpán Karlovský. Z původního fondu knih se zachránila jen malá část, bylo však získáno několik set knih sbírkou mezi občany. V roce 1953 převzal knihovnu učitel Bronislav Václavík. Začalo se půjčovat 4x týdně a půjčovalo se celý rok i o prázdninách. Knihovna získala několik uznání. Nejvyšší v roce 1965 "Uznání ministerstva školství a kultury". Od tohoto roku začala v knihovně pracovat Jana Hovjacká a stálý aktivista učitel B. Václavík, kteří zde setrvali do roku 1972. V tomto roce nastoupily do knihovny knihovnice Stanislava Juríková a Jana Šmírová. V roce 2004 se stala ředitelkou Táňa Heinzová a Milana Mikulcová začala pracovat jako knihovnice. V roce 2007 nastoupila Lucie Skládalová. Po odchodu Lucie Skládalové nastoupila do knihovny na místo knihovnice Ladislava Gondová, která v roce 2020 odešla.

V současné době je knihovna organizační složkou Města Luhačovice a pracují zde tři knihovnice.

Budova knihovnyPamětní deska

 

Nahoru